Την Πανελλήνια μέρα σχολικού αθλητισμού το σχολείο μας την αφιέρωσε σε δραστηριότητες, δεδομένου ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων είχε καταλήξει ότι θα κάνουμε μία προσομοίωση Αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και είχε χωρίσει τις αρμοδιότητες για όλους τους εκπαιδευτικούς από πριν (κριτές, καταγραφείς, γενικών καθηκόντων).

Αρχικά, συγκεντρώσαμε τα παιδιά, διαβάσαμε το σχετικό μήνυμα του Υφυπουργού, το συζητήσαμε και έπειτα αναφερθήκαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες (Ιστορικά στοιχεία, έννοια της εκεχειρίας, Καλλιπάτειρα-ως μοναδική γυναίκα που παρακολούθησε ποτέ αγώνες-κ.α) και εξηγήσαμε τα αγωνίσματα. Τον σχολικό χώρο στόλιζαν αφίσες σχετικές με το θέμα «Ρατσισμός και διαφορετικότητα», ενώ είχαμε αφισοκολλήσει έξω στο χωριό ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους κατοίκους της Αντιπάρου να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Κατόπιν, μεταβήκαμε όλοι μαζί σε μία παραλία όπου είχαμε οριοθετήσει το χώρο για τους αγώνες στίβου.

Όταν ο Δήμαρχος Αντιπάρου κος Φαρούπος, κήρυξε την έναρξη των αγώνων, τα παιδιά, τα οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή σε ένα ή δύο αθλήματα ο καθένας, διάβασαν τον όρκο αθλητή. Ο όρκος αυτός φτιάχτηκε έτσι ώστε να προάγει την ευγενή άμιλλα και να ανταποκρίνεται στη θεματική της ημέρας «?Σεβόμαστε όποιον διαφέρει». Στην συνέχεια ήρθε η ώρα των αγώνων. Τα παιδιά με όρεξη και κέφι πήραν μέρος στα αγωνίσματα τους. Η χαρά ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων, παιδιών, καθηγητών, γονέων. Στους αγώνες αυτούς δεν υπήρξαν νικητές και νικημένοι. Όλοι κέρδισαν, γι’ αυτό και μαθήτριες ντυμένες ιέρειες, έφτιαξαν κότινους από ελιά και κλωνάρια ελιάς για όλα τα παιδιά.

Στη συνέχεια απολαύσαμε τα εδέσματα που μας πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τους οποίους τους ευχαριστούμε για την συνεχή παρουσία τους δίπλα μας και την διαρκή προσφορά τους. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον Δήμαρχο κ. Φαρούπο, ο οποίος τιμά κάθε μας πρόσκληση με την παρουσία του και βοηθά κάθε φορά και ανταποκρίνεται σε ό,τι του ζητάμε.

Εν κατακλείδι, την μέρα Σχολικού Αθλητισμού περάσαμε πολύ όμορφα. Βγήκαμε έξω από τα στενά όρια του σχολείου, συζητήσαμε, καταφέραμε να εμπλέξουμε κάποιους εκτός σχολείου στη διαδικασία και θεωρούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας που ήταν να ευαισθητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε και να προβληματίσουμε τα παιδιά μας. Τέλος, εξυπακούεται ότι αποκομίσαμε όλα τα δυνατά οφέλη που ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

1η Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού