Γυμνάσιο Αντιπάρου Τ.Λ.
Σχολική και Κοινωνική Ζωή
Γ? Τρίμηνο
«Ας σταματήσουμε το bullying. Ας μιλήσουμε γι? αυτό.»
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Εβελίνα Μαροπουλάκη ΠΕ 05

Στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2014-2015 και στο πλαίσιο της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής (ΣΚΖ) ασχοληθήκαμε με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς, αφού έτσι καθιερώθηκε στην καθημερινή μας γλώσσα, του bullying.

Αναρωτηθήκαμε και συζητήσαμε για τα αίτια, τις μορφές και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, αναφέραμε δικές μας εμπειρίες, σχολιάσαμε περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αλλά και άλλα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, μικρότερα, καθημερινά γεγονότα που μας προβλημάτισαν ή που μας απασχόλησαν τον καθένα προσωπικά.

Κλείνοντας τον κύκλο των συζητήσεων και των προβληματισμών μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, συλλογικά, ένα έργο που θα απευθυνόταν στο σύνολο της σχολικής μας κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά κυρίως την ανοιχτή συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα του bullying γιατί θεωρήσαμε και θεωρούμε πως το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο για την αποφυγή του είναι η σιωπή. Η σιωπή των θυμάτων, η σιωπή αυτών που γνωρίζουν και δεν τολμούν να μιλήσουν από φόβο, ντροπή, ενοχή. Η συνειδητοποίηση αυτή γέννησε το σύνθημα μας: «Ας σταματήσουμε το bullying. Ας μιλήσουμε γι? αυτό.»

Πολλά ήταν τα ερεθίσματα από τον τύπο, το οπτικό υλικό, αλλά και τις εκδηλώσεις που παρακολουθήσαμε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Εκείνο όμως που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας και στάθηκε, τελικά, πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του έργου που ακολούθησε ήταν το πρωτότυπο φιλμάκι της Singapore?s Coalition Against Bullying for Children and Youth που μικραίνει κάθε φορά που το μοιραζόμαστε. «Δεν νοιώθω ασφαλής πουθενά», «νοιώθω ολομόναχος», λέει ο μικρός ασπρόμαυρος ήρωας. Το φιλμάκι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζονται με share οι χρήστες του Facebook. Με κάθε share το φιλμάκι μειώνεται κατά ένα μιλιδεφτερόλεπτο και τελικά θα συρρικνωθεί μέχρι να γίνει μία μόνο εικόνα. Η ιδέα πίσω από την καμπάνια είναι ότι όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε: «Share it to end it». Αυτή ήταν και η δική μας ιδέα. Διαλέξαμε μία εικόνα, εκείνη που ενδεχομένως θα ήταν η μία και μοναδική που θα απέμενε από το φιλμάκι γιατί μας άρεσε το φως στο βάθος του σκοταδιού.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την καθηγήτρια κυρία Ελένη Κωνσταντίνου, εικαστικό, η οποία μας δίδαξε τον τρόπο και ήταν καθημερινά κοντά μας, δουλεύοντας μαζί μας και κυρίως συμβουλεύοντας μας, δημιουργήσαμε μια τοιχογραφία στον εξωτερικό τοίχο του σχολείου ώστε να είναι ορατή από μακρινή απόσταση, όχι μόνο από τους μαθητές του σχολείου αλλά και από τους περαστικούς.

Είχε μόλις μπει ο Μάης, οι μέρες ήταν ζεστές και χαιρόμασταν ιδιαίτερα την δουλειά μας περιτριγυρισμένοι από τους μεγαλύτερους μαθητές που στα διαλλείματα έρχονταν να δουν την εικόνα που όλο και μεγάλωνε μέχρι που ολοκληρώθηκε και σταθήκαμε κι εμείς και καμαρώσαμε το έργο μας. Και ύστερα, όλη η ομάδα, εμείς οι μαθητές της Α? Γυμνασίου και η καθηγήτρια μας, βγήκαμε για μια μεγάλη βόλτα μέχρι τον Σιφνέικο γιαλό και το Κάστρο της Αντιπάρου με γέλια, πειράγματα και παγωτά χωνάκι στο χέρι. Καλό καλοκαίρι!

Συμμετείχαν οι μαθητές της Α? Γυμνασίου Αντιπάρου:

Μόνικα Αβράμ
Μαρία Καπούτσου
Γιάννης Κεμεντζόπουλος
Αλέξανδρος Κοκάι
Χριστίνα Μαριάνου
Αλέξανδρος Παλαιολόγος
Θοδωρής Παλαιολόγος
Δημήτρης Πατέλης
Μαρία Ραγκούση
Χρήστος Σκιαδάς
Αργυρώ Σούσι
Αγγελική Τριανταφύλλου
Αγγελική Φαρούπου

Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτικό ΠΕ 08 κυρία Ελένη Κωνσταντίνου.

«Ας σταματήσουμε το bullying. Ας μιλήσουμε γι? αυτό.»