Στις 6/3/2015, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Όλοι οι μαθητές του σχολείου, στη διάρκεια των 2 τελευταίων ωρών, συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα του σχολείου, όπου η εκπαιδευτικός Μαράντου Αικατερίνη (ΠΕ02), έκανε μια σύντομη εισήγηση για τον σχολικό εκφοβισμό και ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά. Στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η εισήγηση είχε περίπου ως εξής:

«Σήμερα, 6 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying). Είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο στα σχολεία, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Πρόκειται για την άσκηση συστηματικής βίας σε κάποιο παιδί που φαίνεται αδύναμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η παρανόηση που συνήθως γίνεται ακόμα και από γονείς ή εκπαιδευτικούς είναι ότι μιλάμε μόνο για τη σωματική βία, όμως η βία μπορεί να είναι λεκτική, συναισθηματική ή να παίρνει τη μορφή της προσπάθειας απομόνωσης του θύματος από τη σχολική κοινότητα. Οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι λεπτοί, καθώς η παραδειγματική τιμωρία μπορεί να φέρει εκδικητικότητα και η προσπάθεια “να γίνουν τα παιδιά φίλοι” είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό.

Ένα κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ο ρόλος των παιδιών-θεατών, που με την αδιαφορία, την ανοχή ή την επιδοκιμασία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αν συνειδητοποιήσουν ότι είναι συνυπεύθυνα γι’ αυτό που συμβαίνει σε περίπτωση που δεν κάνουν κάτι να το σταματήσουν, κάποια απ’ αυτά θ’ αρχίσουν να παίρνουν θέση. Το άλλο κλειδί, κατά τη γνώμη μου, είναι το αίσθημα της ενοχής για το παιδί-θύμα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε φταίει γι’ αυτό που συμβαίνει, ότι δεν είναι εκείνο υπεύθυνο για την κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου και, επίσης, ότι, μιλώντας γι’ αυτό, δεν “καρφώνει” κανέναν, απλώς μοιράζεται ένα δικό του πρόβλημα. Πιστεύω ότι και σ’ αυτό το ζήτημα το βασικό είναι να νιώσετε εσείς τα παιδιά ότι μπορείτε να μιλήσετε και να συνεργαστείτε με κάποιον για να βρείτε τη λύση. Εμείς οι καθηγητές σας είμαστε στο πλευρό σας για να συζητήσουμε, να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σ? αυτό το ζήτημα. Πέρα από εμάς όμως, μπορείτε να καλέσετε στο 1056, την τηλεφωνική υπηρεσία στο Χαμόγελο του Παιδιού, και να μιλήσετε ανώνυμα για το bullying».

Τα βίντεο που προβλήθηκαν ήταν τα εξής:

https://www.youtube.com/watch?v=0Vxjh6KJi8E

Παγκόσμια Μέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying)